L’elaboració dels vins del Bages en un entorn privilegiat al Mas Pubill a la vall de Grevalosa

Una aposta en ferm pels vins de qualitat del Bages

Mas Pubill (S. XVII) està situat al municipi de Castellfollit del Boix, a l’epicentre geogràfic de Catalunya. En un entorn muntanyós, envoltat de la frondositat del bosc, s’hi deixa entreveure un patrimoni arquitectònic i vitícola preservat i recuperat que embolcalla la finca. Es conserven els cups enrajolats de gran capacitat de l’antic celler, el molí hidràulic del Pubill i una tina de pedra seca.

En aquest entorn privilegiat a la vall de Grevalosa, fa que sigui un paratge ideal per l’elaboració de vins del Bages. Els germans Forn retornen el valor del paisatge heretat i el seu potencial enològic, en un projecte familiar que privilegia la qualitat per davant de la quantitat. Treballen amb cura i precisió la terra per vinificar micro produccions amb consciència ecològica i mínima intervenció. Amb un compromís ferm per cultivar respectuosament, entendre i comprendre les varietats de raïm tradicionals com el Picapoll Blanc, el Mandó, el Sumoll i també la Corbella, una varietat d’olivera mediterrània. Això no els eximeix, però, de seguir treballant altres varietats que al llarg de la història s’han adaptat molt bé al Bages com el Cabernet Franc.

El nostre manifest com a productors de vins del Bages

1

Un projecte de produccions petites i resultats qualitatius excel·lents.

2

Un consum conscient i respectuós. Vins d’altura, amables, serens, reflexius que conviden a sentir el pas del temps i la importància de la memòria històrica.

3

Treballem el cultiu de manera sostenible per cuidar i preservar l’ecosistema d’un bocí de paisatge autèntic, privilegiat i poc conegut, situat a la Catalunya central.

4

Una aposta ineludible pels vins del Bages elaborats des de l’atemporalitat i el minimalisme. Menys és més.

La vinya i el paisatge que s’amaga darrera els vins del Bages

Els germans Forn, amb la determinació del seu pare Joan, començen a fixar la mirada en la finca de Castellfollit del Boix per recuperar el batec dels vins ecològics en un racó ocult i paradisíac de Catalunya. Les vinyes estan envoltades d’extensions petites de cultius diversos, delimitades per feixes i terrasses que testimonien l’envergadura i la importància de la finca durant la segona meitat del S.XIX.  

El celler se situa en un paratge assolellat a 650m d’altitud, on predomina el clima continental amb una amplitud i contrast tèrmic dia-nit, que promou la síntesi d’aromes en els vins. El sòl és predominantment argilós, sense molta fondària i  amb la proximitat de la roca calcària. 

Per altra banda, les varietats plantades són el Picapoll blanc, la Mandó i el Cabernet Franc. S’ha recuperat una vinya vella de Sumoll de l’any 1949. Tota la vinya és de propietat i per potenciar els paràmetres organolèptics i de qualitat, es treballa amb un rendiment baix de la vinya; la verema és manual amb caixes de 12 quilos.

El celler d’Entrebosc i la seva història

L’època de màxima esplendor vitivinícola a Catalunya va ser durant la segona meitat del segle XIX. Per la documentació localitzada i les fonts consultades, es coneix que pels voltants de la finca hi havia molta vinya. D’aquests anys es conserven quatre tines d’un celler antic que, per la seva envergadura, sembla que es podrien collir entre cent i cent cinquanta mil quilos cada anyada. Cada tina correspon a una rabassa diferent del Mas Pubill i a cada boixa de pedra perdura l’any de construcció que daten del 1854, 1864, 1867 i 1876, respectivament. Sobre aquestes tines plenes d’història, que s’han conservat i actualitzat, s’ha construït el nou celler. 

La filosofia d’Entrebosc és que els vins expressin el terroir que sustenta cada varietat, per això les diferents referències busquen la puresa. Són vins monovarietals que s’elaboren amb la idea de sumar diversitat i qualitat enològica i fer créixer el ric i extens patrimoni vitivinícola del Pla de Bages.

El nostre equip

Enric
EnricViticultor
Violeta
VioletaEnoturisme
Ferran
FerranMarketing
Sory
SoryAgricultor
Toni
ToniEnòleg

Seguim en contacte a les xarxes socials?

Descobreix les últimes notícies

Vols rebre informació sobre què passa a Mas Pubill?

Si desitges estar informat sobre les últimes novetats que succeeixen a Mas Pubill, l’únic que has de fer és subscriure’t, introduint el teu correu electrònic.