Visitem amb els dos socis de l’empresa Bages, terra de vins el Mas Pubill, a Castellfollit del Boix

Al Pla de Bages, les Valls del Montcau i la Vall del Flequer són dues referències geogràfiques indiscutibles on les construccions de pedra seca testimonien la importància de la producció vitivinícola fins l’arribada de la fil·loxera i ja des de finals del segle XVIII. Les tines són molt més que un element patrimonial que embelleix el paisatge de vinya, malauradament avui molt menys extens en hectàrees que anys enrere. 

A Entrebosc, isolada entre matolls i pins, a prop de Mas Pubill però sense un camí endreçat i directe que hi condueixi, se n’ha localitzada una que donarà valor afegit al celler. “Les tines, sobretot, ens parlen de com va canviar el paisatge al Bages. Tot això que ara és bosc, abans era vinya. La tina n’és el principal testimoni. Trobar-ne una en un espai isolat com el de Castellfollit del Boix és molt suggeridor i reforça la idea de les construccions perdudes. N’hi ha moltes que no s’han localitzat encara i que busquem fins i tot per satèl·lit.

El bosc ha crescut per sobre de la història i ara estem en aquest moment de desfilar-la i tornar-la a posar en valor. Al costat de marges i vinyes, retrobem les tines on s’elaborava el vi”. Qui parla és Ricard Vilalta, un dels dos socis de Bages Terra de Vins, una empresa creada el 2016 i dedicada al turisme del vi. “Localitzar una tina li dona un punt més de misteri al projecte. En alguns casos, menjades per la vegetació, després de disposar de les coordenades, ens ha costat fins arribar-hi fins a dos o tres dies… El cas d’Entrebosc, sense línies traçades, demostra que la vegetació es va empassar en algun moment de la història, la tina”. 

tina

És un divendres plujós de principis de novembre. L’olor a terra mullada i els colors vius de la tardor, encara més encesos per l’aigua, acompanyen durant la visita dels manresans Ricard Vilalta i el seu soci Francesc Brunet. S’endinsen al bosc per trobar la tina que es resisteix a desaparèixer, malgrat que el sostre està damnificat. El temps d’oblit i la intempèrie li han passat factura. La pluja ha rentat la pedra i quan s’escapa un raig de sol, la fesomia platejada, espurneja. “Cal trobar-hi virtuts i poesia en descobertes com aquesta”, dirà Vilalta. I la seva afirmació, ara profundament romàntica, lliga amb la idea de recuperar la memòria de l’espai i de repensar com era fa anys aquest entorn ric en bosc i vinya; un territori poblat amb el vi com a motor de la vida. “La veritat és que aquesta és una zona tan desconeguda pels mateixos bagencs…”, sospirarà Ricard Vilalta. 

Els socis de Bages Terra de Vins és el primer cop que són a Castellfollit del Boix i es mostren sorpresos per l’envergadura del projecte que promou el celler Entrebosc. Queda clar que és molt més que un projecte vitivinícola; és un mas antic, és un molí d’aigua, són unes feixes sobre la muntanya, és una tina localitzada, és un entorn privilegiat que està adequant-se per ser vist i visitat. “Hi ha molt de potencial”, comentaran Vilalta i Brunet en conèixer a fons el treball de restauració que s’està duent a terme al Mas Pubill. Entrebosc treballa amb la vista posada als primers mesos de 2019. El compte enrere per a les primeres visites, ja ha començat.  

“Tenim la sensació que és un projecte de molta envergadura. I realment després d’haver-ne conegut d’altres de similars, ens agrada veure com encara hi ha persones que s’ho creuen molt a fons i que volen posar en marxa iniciatives potents com aquesta per al bé de tot el territori. Preservar, recuperar, reconstruir, rehabilitar un mas imponent com el Pubill, té molt de mèrit”, afegirà Vilalta. “Està clar que el d’Entrebosc és un projecte singular, curiós i peculiar, però no tant pel fet de fer vi, que també, sinó per les possibilitats turístiques que s’obren en un espai  que vol convertir-se en un lloc on se celebrin esdeveniments importants”, comenta Ricard Vilalta amb l’experiència que acumula a l’agència enoturística. “Ens sorprèn molt positivament la cura que hi ha per l’entorn i pel paisatge, per posar-lo en joc al costat d’un edifici antic impressionant. Pot ser un projecte molt singular si se saben combinar bé les dues coses”, advertirà. 

I insisteix: “Tot i ser del Bages, aquest és un paratge absolutament desconegut. Entrebosc forma part dels outsiders, del far west bagenc, i això li dona un atractiu especial. Si aconsegueix tot el que es proposa, pot ser un projecte espectacular”.  

tina

Bages Terra de Vins

Primer van ser portal de turisme i després agència de viatges. Des de 2016 fan una aposta decidida per l’enoturisme i la seva comercialització a la regió de vins del Pla de Bages. En les visites, se’ls nota que els agrada especialment posar en valor i reconèixer les tines de pedra seca, els cups medievals, les barraques de vinya i les parets de pedra seca, de les qual escriuen: “són elements tant integrats en els nostres camps, boscos i muntanyes, que sovint no hi parem l’atenció que es mereixen”. A través del seu coneixement, de l’estudi, de l’obstinació i de la implicació personal i professional, apropen un patrimoni  arquitectònic i natural únic a les persones que omplen el seu temps d’oci en la descoberta del vi i del paisatge que el veu néixer. Més informació https://bagesterradevins.cat